joi, 20 martie 2014

Rama claditoare

Rama claditoare, numita si rama oarba, este sursa principala de obtinere a cerii, iar cei care au nevoie de ceara sunt in primul rand chiar apicultorii, precum si diferite ramuri industriale. Totusi productia de ceara este neglijata de prea multi apicultori, altfel nu se explica de ce productia medie de ceara pe tara este in jur de 300 g pe familia de albine. Unii apicultori se gandesc ca albinele ar consuma prea multa miere daca ar produce mai multa ceara, iar altii nu se ocupa de productia cerii din pura comoditate.

Acest mod de a privi lucrurile este cu totul gresit, deoarece albinele ajunse la varsta de 12-18 zile, oricum
produc ceara dar neavand ce face cu solzisorii de ceara secretati, acestia cad pe fundul stupului de unde sunt apoi scosi afara si ceara este pierduta. Familiile puternice produc si ceara mai multa fara ca aceasta sa provoace o micsorare sensibila a productiei de miere. Familii puternice trebuie sa mentinem tot timpul anului, nu numai in vederea productiei de ceara, iar in perioadele cu lipsa de cules, albinele trebuie hranite cu sirop pentru a mentine populatia numeroasa pentru a putea valorifica orice cules.
In astfel de familii se poate mentine in tot timpul sezonului, 1 mai - 30 iulie, o rama claditoare si 2-3 faguri artificiali.
Rama claditoare este o rama simpla neinsarmata dar pentru a-i spori randamentul, ea va fi impartita in doua printr-o sipca fixata vertical la mijlocul ramei. Intr-o astfel de rama albinele formeaza doua perdele si construiesc concomitent in ambele jumatati faguri frumosi intr-un timp mai scurt, cel mult 4-5 zile in functie de cules. Decupam fagurii construiti, iar rama o punem din nou in stup. Intr-un sezon apicol albinele pot construi cel putin 10-12 rame de acest fel si stiind ca intr-o astfel de rama exista in jur de de 100g ceara, inseamna ca vom obtine usor 1 kg de ceara de la fiecare familie de albine.
Daca o astfel de ceara o asezam in timpul culesului la marginea cuibului ca ultima, adica acolo unde albinele depoziteaza mierea, fagurasii ei vor fi umpluti cu miere capacita si vom obtine astfel miere in sectiuni mai marisoare. Pentru acest scop este mai potrivita rama de multietajat, ea fiind mai mica
Afara de producatoare de ceara, rama claditoare mai are si alte calitati. Atata timp cat albinele lucreaza in aceasta rama inseamna ca in stup totul merge bine si nu este necesar sa cercetam cuibul rascolind ramele. Daca insa constatam un numar mare de celule de trantori inseamna ca familia de albine se pregateste de roit. Daca constatam ca in rama claditoare albinele nu mai lucreaza, aceasta se datoreaza uneia din urmatoarele cauze: lipsa de cules in natura, lipsa matcii, familia a intrat in frigurile roitului, familia este bolnava, in natura lipseste polenul. In aceste cazuri va trebui sa intervenim, sa luam masurile corespunzatoare. Nu este lipsit de importanta sa subliniem ca rama claditoare in care albinele lucratoare construiesc cu precadere celule de trantori - este un mijloc eficient de combatere biologica a parazitului varroa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu