joi, 20 martie 2014

Sulfina

Planta erbacee anuala sau bienala din genul Melilotus, familia leguminoaselor, sulfina are lastari inalti de pana la 2.5 m, frunze trifoliate (foliola din mijloc cu petiol mai lung) si flori albe (melilotus albus) sau galbene (melilotus officinalis).
Creste sub forma de tufa, foliolele fiind zimtate pe toata marginea.
Raspandita in zona de stepa si silvostepa, este foarte rezistenta la seceta si inghet. Contina alcaloidul cumarina cu miros de fan proaspat, care se foloseste la aromatizarea tutunurilor si producerea unor esente si parfumuri.
Sulfina este bogata in proteine si se recomanda a se administra in hrana animalelor in stare insilozata, impreuna cu porumbul de siloz si alte furaje, sporind astfel valoarea proteica a nutretului.
Sulfina alba este o valoroasa planta melifera si furajera, cu inflorescenta sub unui racem alungit, cu flori albe, mici, avand miros placut. Este putin pretentioasa fata de clima si sol, rezistenta la seceta si inghet, valorificand bine terenurile mai sarace, uscate, spalate. Nu se recomanda cultivarea ei pe solurile grele, reci si cu umiditate stagnanta.
Are samanta sub forma de pastaie, cu striatiuni in forma de fagure. Semanatul se face primavara timpuriu, folosindu-se 20 de kg samanta decorticata la hectar, ingropata uniform la 1-2 cm adancime si distanta de 12.5 cm intre randuri. Pentru loturile semincere distanta intre randuri poate fi marita la 30-50 cm, pentru a usura lucrarile de intretinere si a asigura o mai buna ramificare si inflorire a plantelor. Recoltarea semintelor se face cand 3/4 din pastai sunt de culoare bruna, productia ce se poate realiza fiind de 600-1200 kg/ha.
Plantele infloresc in iunie-iulie, durata unei flori fiind de 7-9 zile, iar nectarul este usor accesibil datorita caliciului scurt. Productia de nectar a unei flori variaza intre 0.003 - 0.007 mg, iar concentratia in zahar a nectarului intre 35 - 45%. Productia de miere este evaluata la 200 - 500 kg/ha, in functie de conditiile pedoclimatice.
Mierea de sulfina este de culoare galben deschis, aproape incolora, de cea mai buna calitate, cu aroma fina si gust placut.
Planta asigura si un cules bogat de polen de culoare galbena.
Sulfina galbena se cultiva pe suprafete mici. Este o planta bienala, cu inflorescenta in racem alungit, cu flori galbene grupate cate 30-70. Florile sunt intens vizitate de albine in tot cursul zilei. Samanta are forma de pastaie cu striatiuni apropiate,paralele.
In primul an sulfina galbena se valorifica ca furaj verde, la inceputul infloritului. In al doilea an, daca se lasa cultura pentru samanta, familiile de albine beneficiaza de culesuri insemnate, durata de inflorire fiind de peste 30 de zile. Productia de miere, de calitate exceptionala, este evaluata la 130 - 300 kg/ha.
Sulfina se preteaza si la insamantarile in miriste sau in amestecuri furajero-melifere, dupa plantele care elibereaza devreme pamantul.
Sulfina se cultiva dar exista si varietati spontane cu flori albe, galbene sau albastre azurii, care cresc prin pajisti, livezi, miristi si semanaturi pe marginea drumurilor, a cailor ferate, inflorind si asigurand un cules de intretinere din luna iunie pana la caderea brumei.



5 comentarii:

  1. Buna ziua am seminte de sulfina galbena 250lei/kg cantitate maxima 3-4 kg.adresa mail hlk_benner@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Doresc sa cumpar 40 kg samanta de sulfina alba .

    RăspundețiȘtergere
  3. Doresc sa cumpar 40 kg samanta de sulfina alba . Apicultor Dandea Liviu tel . 0723325533

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma intereseaza daca sulfina galbena este perena si se autoseamana?Ma intereseaza 100kg.de samanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma intereseaza 100kg.de samanta de sulfina galbena ,pret pe kg. etc.Tel.0744810677.

    RăspundețiȘtergere