joi, 20 martie 2014

Roinita - Melissa officinales

Denumita popular roinita, melissa, iarba stupului, floarea roilor sau lamaita, este una din cele mai valoroase plante melifere din familia Labiate. Este o planta erbacee perena, inalta de 30-80 cm, cu flori de culoare alb-galbuie sau liliacee.
Frunzele ovale, daca sunt strivite in mana degaja un miros placut, aromat, de lamaie, produs de un ulei eteric volatil; uleiul de melisa este bogat in citronelal, citral, geraniol si linalor. Cu frunzele de melisa se freaca peretii stupului in care se introduce un roi, fiindca mirosul atragator calmeaza albinele si reduce la minimum riscul ca roiul sa paraseasca stupul. De asemenea, cu ajutorul unei cutii de placaj frecata in interios cu frunzele acestei plante se ademenesc albinele cercetase si se prinde mai usor un roi natural.
Melissa este totodata o valoroasa planta medicinala, utilizata inca din antichitate in stari de hipocondrie, fiind apreciata pentru actiunea ei carminativa, pentru stimularea poftei de mancare, inlesnirea digestiei, calmarea nervilor si a spasmelor stomacale, precum si ca stimulator general. Este cultivata sau se culege din flora spontana si se utilizeaza sub forma de ceaiuri in tulburari digestive, in special la copii.
Se inmulteste prin seminte si prin despartirea tufelor, butasi, recomandandu-se a se cultiva in jurul vetrelor de stupina pentru imbunatatirea bazei melifere. Semanatul se face in luna aprilie, folosindu-se 3-5 kg de samanta la hectar. Planta prefera un sol usor si insorit, este putin pretentioasa si foarte rezistenta, putand atinge varsta de 10-15 ani.
Roinita infloreste in lunine iunie-august, este intens cercetata de albine, produce mult nectar mai ales in miezul zilei dar foarte putin polen.
Productia de miere evaluata este de 100-150 kg/ha, iar cantitatea de nectar in floare variaza intre 0.07-0.2 mg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu