Stupii sunt confectionati din lemn (de obicei din lemn de brad) si mai nou din poliuretan, pentru a adaposti albinele melifere in vederea exploatarii economice sau de hobby.
In mediul lor natural albinele se gasesc in paduri in scorburi de copaci. Mai demult stupii erau adapostiti in cosnite, scorburi artizanale, fagurii erau construiti de albine in mod natural fara foita de ceara iar extractia mierii nu se putea face decat omorand albinele si storcand fagurii cu mierii. In apicultura moderna se folosesc rame mobile cu foita de ceara care are imprimata modelul celulei naturale. Aceasta permitand refolosirea ramelor pentru mai multi ani astfel eficientizand lucrul cu albina. La noi in tara se folosesc mai multe tipuri de stupi. Cele mai folosite sunt, stupii orizontali, cei verticali si cei multietajati. Pe langa acestea se mai folosesc stupii gerstung si roger delon.
Stupul orizontal este recomandat incepatorilor sau celor care doresc o dezvoltare mai exploziva primavara si divizarea familiei de albine pentru a inmulti numarul de stupi, printre dezavantaje putem numi faptul ca matca oua pe mai toate ramele si este un inconvenient la extractie. Stupul orizontal este un stup de mare capacitate unde se poate mari spatiul in functie de necesitatea familiei de albine prin simpla adaugare de cat, fie 1/2 fie 1/1. Caturile de 1/2 se recomanda celor care fac stuparit stationar sau doresc sa extraga miere pe sortimente. Stupul multietajat se preteaza doar la colonii cu matci tinere care avand un spor mai mare la depus oua, dezvolta colonii mari care sunt capabile sa fructifice orice cules la maxim. Este stupul cu cea mai mare productie de miere.
Stupul indiferent de model sau din ce este fabricat trebuie sa ofere urmatoarele conditii: sa protejeze colonia de albine de intemperii(ploaie,vant,zapada,caldura mare) si sa aibe un volum care sa ofere suficient spatiu familiei de albine pentru a ajunge la dezvoltare maxima, astfel putand sa valorifice culesurile care apar in natura sau la care le ducem in pastoral.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu