joi, 20 martie 2014

Hranirile stimulatorii de primavara la familiile de albine

Pornind de la legitatile intime familiei de albine, cuibul acesteia se dezvolta optim pe masura ce in stip intra hrana noua si starea timpului permite aceste lucru.
Prezenta unei surse de hrana chiar suplimentara fiind, determina albinele sa o prelucreze, sa se supraalimenteze si sa hraneasca abundent matca. Aceasta din urma va raspunde prin ponta din ce in ce mai numeroasa, incepand din prima decada a lunii februarie, considerata in fapt prima luna din primavara apicola.

Sub semnul acestor hraniri stimulatoare, datorita activitatii matcii, generatiile de albine tinere vor apare cu mult inainte ca generatiile de toamna care au trecut peste sezonul rece sa piara. In felul acesta schimbul de generatii nu va pune probleme ascensiunii biologice armonioase a familiilor de albine spre inceputul culesurilor imediate.
Acestea ar fi succint cateva motivatii de principiu care ne indreapta atentia spre importanta practicarii hranirilor stimulatorii de primavara la familiile de albine.

Dupa efectuarea obligatorie a zborurilor de curatire, hranirile stimulatoare pot incepe din luna februarie, reprezentate prin turte de pastura sau alti substituenti proteici (drojdie de bere dezactivata, lapte praf degresat). Intr-un amestec consistent cu miere semicristalizata. Turtele se aseaza pe bucati de sifon pe rame deasupre ghemului de iernare. Prezenta lor stimulatoare va pune in miscare activitarea albinelor si astfel odata cu intensificarea pontei se va declansa o timpurie crestere de puiet. In fapt familia de albine isi reincepe din plin activitatea de reproductie.
Incepand cu prima decada a lunii martie, odata cu prima reducere a cuibului la un numar de rame pe care albinele sunt capabile sa le acopere in totalitate si mentinerea impachetajului termoizolator, se trece la hreniri stimulatorii cu sirop de zahar in cantitati mici, 50-100ml. Siropul de zahar se recomanda a fi preparat cu ceaiuri de izma, musetel, cimbrisor, tei, coada soricelului, in concentratie de 1l la 1 kg zahar, adica sirop 1/1 sau daca suntem mai comozi putem folosi protofil.
Folosit in cantitati mici, administrat caldut in hranitor la marginea cuibului sau pulverizat fin deasupra ramelor (cu atentie, pana la o usoara brumare a albinelor, pentru a nu le naclai), siropul va da albinelor senzatia unui cules timpuriu de nectar si astfel stimulate, albinele isi vor intensifica activitatile,hranind din abundenta matca. Interventiile se vor face in zilele mai calde, avand grija ca temperatura cuibului sa nu se risipeasca, sa nu prelingem siropul pe peretii exteriori ai stupilor.
Odata cu ridicarea treptata a temperaturii aerului, cand albinele se pot deplasa din ghem spre marginea cuibului, saptamanal se pot administra sirop de zahar in cantitati de 0.5 - 2 litri. Asemenea hranire stimulatoare va intensifica si mai mult dezvoltarea familiilor de albine, astfel incat culesul principal de salcam va putea fi valorificat cu familii puternice, in bune conditii.
Concluzionand cele aratate, hranirile stimulatorii de primavara constituie interventii care nu denatureaza cu nimic viata familiilor de albine, fiind obligatorii chiar celor mici si mijlocii. Ele se constituie ca o necesitate pentru apicultura sistematica, desteptand din semisomnolenta hibernarii cat mai devreme perpetuarea necesara apicultorului si speciei in acelasi timp.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu