joi, 3 aprilie 2014

Rama Netz - apreciere cantitate hrana si puiet

Uneori presati de anumite imprejujari sau de starea timpului, neglijam anumite aspecte care ne pot oferi informatii utile legate de extinderea suprafetelor cu hrana si puiet din faguri, indeosebi toamna si primavara.

La intrebarea "Ce cantitate de miere ati lasat familiei x sau ce suprafata cu puiet ati apreciat in familia y la ultimul control in stupina"?, de multe ori raspunsul se rezuma la afirmatia "cred ca normala".
Pentru a da valoare cat mai corecta afirmatiei, in practica apicola se foloseste rama Netz. Utilizata de la inceput in mod corect, dupa un timp va crea deprindere, astfel ca la ridicarea unui fagure cladit dintr-o familie de albine se va putea aprecia cu exactitate cantitatea de hrana sau suprafata pe care este extins puietul de toata varstele, astfel putem sa vedem care sunt cele mai prolifice familii si din care urmand sa crestem matci pentru inmultirea efectivului.
Rama Netz se prezinta sub forma unui cadru dreptunghiular (de marimea unei rame stas), care se poate confectiona in atelierul stupinei din lemn de esenta moale, cu grosimea de 1x1 cm.
Atat leaturile mari cati si cele mici se marcheaza si se perforeaza din 5 in 5 cm. Pe cadrul dreptunghiular, in plan paralel - pe orizontal si pe vertical - prin orificiile facute se introduce (ca la insarmarea ramelor) un fir de sarma sau nailon.
Folosirea ramei Netz se face prin simpla manuire, asezand-o alternativ pe fetele unui fagure, fie cu miere sau fie cu puiet, ridicat din cuib si de pe care au fost scuturate albinele, atentie la matca. Cunoscand ca un patrat cu laturile de 5 cm al ramei Netz acopera pe o fata a fagurelui circa 44 g miere capacita sau 25 g miere necapacita, printr-o simpla insumare a numarului de patrate se obtine cantitatea totala de miere din respectivul fagure pe o fata. Procedand la fel si pe cealalta fata a fagurelui, iar apoi insumand cantitatile de pe ambele fete, se obtine cantitatea totala de miere de pe fagurele analizat. O determinare mai expeditiva consta in a considera ca 1 dm patrat (4 patrate alea ramei Netz) acopera o suprafata care pe ambele fete ale fagurelui contine 350 g miere capacita.
Rama Netz este indispensabila in munca de selectie. Pentru o apreciere corecta a prolificitatii matcilor cu ajutorul ei se determina cu exactitate extinderea suprafetelor ocupate cu celulele care contin oua, puiet larvar si capacit. Considerand ca un patrat cu latura de 5 cm acopera circa 100 de celule de albine lucratoare pe o singura fata a fagurelui sau ca 1 dm patrat acopera pe ambele fete ale fagurelui circa 800 de celule de albine lucratoare, rezultatele masuratorilor ofera informatii utile asupra ritmului si perspectivei de dezvoltare a populatiei fiecarei familii de albine.
Concluzionand cele mentionate, se poate aprecia ca folosirea ramei Netz contribuie la formarea unor deprinderi practice si precise in stabilirea cantitatilor de hrana si a suprafetelor ocupate de progenitura in fiecare familie de albine. Totodata acest lucru permite aplicarea diferentiata a masurilor de intretinere si mentinerea in stare activa a intregului efectiv din stupina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu