joi, 20 martie 2014

Varachet Forte

Utilizare: Varachet-forte este utilizat in combaterea varrozei la albine, prin fumigatii. Varroza este o boala parazitara externa produsa de Varroa destructor.
Compozitie: Amitraz, Taufluvalinat

Actiune: in noua sa formula, bazata pe combinatia celor doua substante acaricide, VARACHET-FORTE actioneaza asupra parazilor prin contact si inhalare, blocandu-le functiile enzimatice si nervoase. Combinatia celor doua substante active din noua formula, previne instalarea rezistentei la tratament a acarienilor pentru o perioada mai indelungata. Moartea acarienilor liberi de pe albine se produce in cateva zeci de minute pana la 3-4 zile in functie de cantitatea de substanta activa acumulata in corpul acestora. Pentru a obtine o eficienta sporita a tratamentului se recomanda inchiderea etansa a stupului fapt ce impiedica pierderea substantelor active volatile.
Mod de aministrare: VARACHET-FORTE se aplica prin fumigatii, prin urdinis la toate familiile de albine din stupina. Banda de carton fumigena se va plia longitudinal pentru a asigura circulatia aerului si deci arderea completa a benzii. Medicamentul - sub forma lichida - se ia cu o pipeta cu care se picura pe banda de carton, la distanta intre picaturi. Se recomanda ca benzile sa fie aprinse la ambele capete. Imediat dupa introducerea benzii aprinse (fara flacara), urdinisul se inchide timp de 15-20 minute. Atragem atentia ca temperatura dezvoltata in timpul arderii benzii de carton poate ajunge la 300 - 400ºC. Tratamentul se face cu grija deosebita asezand benzile fumigene pe plase de sarma sau bucati de tabla pentru a evita aprinderea (incendierea) stupului sau a pavilionului. Datorita faptului ca se lucreaza cu foc, apicultorii posesori de pavilioane trebuie sa dispuna in timpul tratamentului de mijloace de stingere a incendiilor. Potentialele incendii nu pot aparea decat din greseala exclusiva a apicultorului. Posesorii de pavilioane mobile sau stationare nu vor intra in acestea decat dupa o atenta aerisire a acestora. Dupa tratament, apicultorul nu va dormi in pavilion, cel putin 48 de ore.
Dozarea numarului de picaturi:
- 2 picaturi pentru un corp de stup multietajat
- 3 picaturi pentru un corp de stup Dadant
- 5 picaturi pentru un corp de stup orizontal de 20 de rame.
Numarul de picaturi recomandate se raporteaza la spatiul ocupat de familia de albine.
In cazul in care, dupa ultimele 2 administrari, familiile au fost deja restranse pentru iernat sau diafragmate cu diafragma total despartitoare, atunci cantitatea de VARACHET-¬FORTE se reporteaza la noul spatiu ocupat de familia de albine. De ex.
- 1 picatura pentru 1/2 corp multietajat,
- 2 picaturi pentru 2/3 corp Dadant
- 3 picaturi pentru 1/2 de corp orizontal de 20 rame.
Cand intr-un stup orizontal exista 2 familii, fiecareia i se va administra cate 3 picaturi de VARACHET-FORTE.
Tratamentele se vor aplica numai cand temperatura exterioara este de peste 12º C si albinele nu sunt stranse in ghem. Tratamentele se aplica cand majoritatea albinelor se afla in stup (dimineata sau in amurg).
Numar de tratamente: VARACHET-FORTE poate fi aplicat in cursul intregului sezon activ. Totusi, cea mai buna perioada, cand se obtine cea mai inalta eficacitate este cea de toamna cand nu mai exista puiet capacit. Primul tratament se face primavara cand albinele au inceput activitatea normala si va fi repetat dupa 7-10 zile. Se mai recomanda un tratament in luna august, dupa ultima extractie de miere.
in functie de zona geografica si conditiile climatice, la inceputul toamnei (septembrie si octombrie) se recomanda aplicarea a 2 tratamente succesive la interval de 7-10 zile.
A doua administrare se face obligatoriu in absenta puietului capacit. Prezenta puietului capacit, pastreaza acarienii Varroa destructor, care rezista peste iarna reprodu¬candu-se in primavara odata cu eclozionarea primei generatii de albine. Aceasta este una din modalitatile prin care boala se perpetueaza, in ciuda oricaror metode de tratament aplicate. Marirea numarului de picaturi poate conduce la intoxicarea albinelor si nu este de neglijat nici potentiala contaminare a anumitor produse ale stupului.
Daca in lichid se formeaza cristale, medicamentul NU va mai fi folosit, deoarece concentratia acestuia este crescuta. Schimbarea culorii lichidului de la portocaliu la rosu nu afecteaza actiunea produsului.
Conservare si depozitare:
Medicamentul se va pastra numai in ambalajul original inchis etans; Daca accidental, eticheta se dezlipeste de pe flacon, aceasta a va fi imediat lipita la loc. VARACHET-FORTE nu va fi niciodata pastrat in locuinta. El va fi depozitat numai impreuna cu echipamentul si materialele apicole, ferit de lumina, intr-un loc uscat si racoros, departe de surse deschise de foc sau surse de incalzire. A nu se lasa la indemana copiilor.
Accesul la utilizarea medicamentului este permis numai apicultorului sau personalului sanitar-veterinar calificat.
VARACHET-FORTE se va folosi numai pentru tratamentul la albine pentru combaterea acarianului Varroa destructor!
Prezentare - Flacon din sticla bruna continand 6,5 ml solutie, 60 benzi hartie fumigena, pipeta picurator, prospect cu instructiuni de intrebuintare.
Valabilitate: 1 an de la data fabricatiei.
Informatii suplimentare se pot gasi pe prospectul produsului.

Mai jos si un scurt video cu efectuarea tratamentului cu varachet.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu