Laptisorul de matca este un produs de secretie a glandelor faringiene ale albinelor lucratoare, destinat hranirii larvelor in primele
3 zile, a larvelor de matca pe toata perioada si a matcilor. Are o consistenta cremoasa, este de culoare alb-galbui, cu gust acrisor.
Efectul extraordinar al acestui aliment asupra dezvoltarii puietului de albine asupra determinarii formarii matcilor din aceleasi larve din care daca se intrerupe administrarea lui din a 4-a zi dupa ecloziune, se
formeaza albine lucratoare si, mai ales efectul surprinzator pe care il are asupra matcilor in perioada depunerii oualor, a situat laptisorul in centrul atentiei. Este suficient sa amintim aici ca in sezonul activ o matca poate depune intr-o singura zi o cantitae de oua care depaseste greutatea ei corporala, perioada in care este hranita exclusiv cu laptisor de matca care de fapt este responsabil de metabolismul extraordinar care are loc in organismul matcii.
Compozitia chimica a laptisorului a fost studiata de numerosi cercetatori, subliniindu-se faptul ca este bogat in aminoacizi, vitamine, hormoni, diferiti factori de crestere. Sunt inca numerosi componenti ai laptisorului de matca care nu au putut fi identificati cu precizie. In ultimul tim se acorda o mare atentie acidului hiroxi-decinoic (AHD), precum si altor componenti cu actiune asupra glandelor endocrine si in primul rand asupra corticosuprarenalelor.
Problema conservarii componentilor activi ai laptisorului de matca prin folosirea unui stabilizator optim este inca departe de a fi realizata. In interesul folosirii rationale a laptisorului de matca, in terapeutica medicala se fac studii numeroase pentru ca specialistii sa stabileasca afectiunile in care poate fi folosit si dozele in care se administreaza sub stricta indrumare medicala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu