Pentru a evita producerea unor accidente care pot avea consecinte grave, cauzate de patrunderea oamenilor sau a animalelor pe vatra stupinei, aceasta se va amplasa la distanta suficient de mare de drumurile intens circulate, se va imprejmui si pe cat posibil se va asigura cu paza. Este interzisa patrunderea in stupina a persoanelor straine neinsotite de apicultor si fara echipamentul de protectie corespunzator, halat, masca apicola, afumator.
Este interzis sa se faca zgomot sau sa se provoace trepidatii in apropierea stupilor, sa se depoziteze diferite obiecte pe capacul acestora, sa se clatine sau sa se loveasca stupii, deoarece albinele pot deveni agresive. Persoanele care vor participa la executarea controlului familiilor de albine, trebuie sa fie curat imbracate, sa nu prezinte mirosuri care irita albinele (miros de transpiratie, alcool, parfum, ceapa, usturoi, etc.).
Este interzisa deschiderea stupilor pentru interventii in cuibul familiilor de albine inainte de a aprinde afumatorul si a se imbraca echipamentul de protectie: halatul sau salopeta si masca. Stuparii experimentati poti lucra si fara masca, pentru incepatori insa utilizarea mastii este absolut obligatorie, deoarece albinele iritate ataca indeosebi fata.
Nu este recomandabil ca interventiile in cuibul familiilor sa se faca pe timp ploios, innorat, pe vand puternic, deoarece albinele sunt mai agresive.
In timpul executarii lucrarilor, miscarile vor fi sigure, calme, fara bruscari, lovituri sau rasturnari de materiale, obiecte, etc, pentru a nu irita albinele. Nu se admite alungarea albinelor care eventual zboara insistent in preajma capului, prin agitarea mainilor.
La aprinderea afumatorului se vor lua toate masurile de paza contra incendiilor. De asemenea dupa terminarea lucrarilor, resturile de combustibil din afumator vor fi evacuate numai intr-un loc special amenaja. In afumator nu se vor utiliza decat combustibili care intretin o ardere lenta si fara flacari, pentru ca fumul emanat sa nu fie fierbinte, ceea ce ar produce iritarea albinelor (se utilizeaza iasca, bucati de lemn putred, radacini uscate, deseuri din material textil - bumbac, ciocalai de porumb, etc.). Este contraindicata utilizarea abuziva a afumatorului, pentru ca irita albinele.
In atelierele de reparat stupii si alte utilaje apicole, se vor respecta cu strictete toate normele legate de paza contra incendiilor, iar lucrarile vor fi efectuate cu atentie, pentru a evita accidentarile.
La extractia mierii, apicultorul va introduce si scoate ramele din centrifuga numai dupa ce aceasta s-a oprit complet.
Instalatia electrica a centrifugelor electrice, a uscatoarelor de polen, a cutitelor pentru descapacit si a oricaror alte utilaje apicole actionate electric, va fi verificata cu grija pentru a fi in stare de functionare.
La instalarea stupinelor pe vetrele repartizate in masivele melifere pentru practicarea stuparitului pastoral se vor respecta dispozitiile privind paza contra incendiilor.
Transportul stupilor in pastoral se efectueaza de preferinta noaptea sau dimineata pe timp racoros si pe distante mici, deoarece albinele sunt mai linistite. Mijloacele de transport trebuie sa fie in perfecta stare de functionare, durata transportului va fi limitata la timpul strict necesar. Apicultorul si ceilalti insotitori ai transportului vor avea la indemana echipamentul de protectie, vase cu lut moale, uneltele necesare pentru eventualele interventii sau reparatii rapide in cazul cand se constata ca ies albine. Pe timpul transportului stupii vor avea urdinisurile perfect inchise, vor fi prevazuti cu dispozitive perfecte de fixare a partilor componente, pentru a nu se strecura albinele. Eventualele fisuri din peretii, capacul sau fundul stupilor vor fi astupate cu lut moale inainte de incarcarea stupilor in mijlocul de transport.
Se va acorda o atentie deosebita in timpul manipularii stupilor atat la incarcare cat si al descarcare, evitandu-se manipularile brutale si rasturnarea lor. In timpul transportului stupii se asigura contra rasturnarilor sau deplasarilor nedorite, prin legarea cu franghii in ambele sensuri.
Transportul stupilor se executa numai pr drumuri cunoscute in prealabil si eventual amenajate in acest scop. Dupa ce s-a ajuns la locul de destinatie, dupa amplasarea pe locurile marcate in prealabil, stupii vor fi lasati sa se linisteasca cel putin jumate de ora, apoi se va proceda la deschiderea urdiniselor. Aceasta operatie nu este permisa sa se execute de catre persoane neinitiate, persoanele necalificate si animalele vor fi indepartate in prealabil. Deschiderea urdinisurilor se va face cat mai rapid, stand intr-o parte laterala a stupului si incepandu0se cu randul de stupi din fata. Este recomandabil ca deschiderea urdinisurilor sa se faca inainte de ivirea zorilor. In cazul efectuarii transportului pe calea ferata, vagoanele respective vor fi inchise, cu asigurarea unei bune ventilatii. Pe vagon se vor fixa tablite avand ca text: "Atentie albine vii".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu