joi, 10 aprilie 2014

Lucrari apicole luna aprilie

Conditiile meteorologice ale sezonului de primavara, fie ele obisnuite sau neprevizibile si diferite dupa zonele specifice din campia dunarii, din dobrogea, podisul moldovei sau din regiunile banatului si transilvaniei, influenteaza in luna aprilie atat stadiul de dezvoltare normala a coloniilor de albine (in functie si de interventiile utile ale apicultorului) cat si existenta timpurie sau intarziata a potentialului vegetal din mediul naturii inconjuratoare, aflat la inceput de dezvoltare la aceasta data. In aceasta perioada infloresc: artarul argintiu, aninul, plopul, ulmul, ciresul, salciile, paltinul de camp, papadiile.

Daca timpul este favorabil, coloniile de albine profita de acest cules timpuriu de nectar dar mai ales de polenul necesar cresterii puietului. Se stie ca in a doua decada a lunii aprilie, de obicei se incheie ciclul de schimbare a albinelor batrane, cele care au trecut iarna si cele care au ajutat la cresterea puietului care urmeaza sa le schimbe. De aceea, avand asigurate conditiile normale de viata (caldura, aerisire, evacuarea reziduurilor stomacale, etc) profitand si de o posibile vegetatie existenta in natura, coloniile continua intens dezvoltarea puietului. Apicultorul trebuie sa continue asigurarea in aceste zile cu o cantitate suficienta de hrana, intervenind in primul rand pentru completarea rezervelor de hrana si apoi pentru o hranire stimulativa care sa determine un potential marit de ouat a matcii.
In acest scop se vor folosi faguri cu miere, in prealabil descapaciti si asezati langa primul fagure cu puiet sau prin hraniri minine cu sirop invertit, turte, serbet, in cazul in care temperatura nu permite administrarea de sirop. Aceasta interventie este necesara pentru ca in cursul de dezvoltare si cresterii intensive de puiet in luna aprilie consumul de hrana sporeste corespunzator cu marirea suprafetelor de puiet. Insuficienta de hrana in stup duce la stagnarea dezvoltarii coloniei de albine.
In legatura cu aceasta dezvoltare ascendenta normala a coloniilor de albine, mai sunt uneori situatii de exceptie care presupun luarea de de masuri speciale determinate de cauzele respective. Apicultorul este obligat sa intervina si sa desfasoare in principal urmatoarele munci si observatii:

  • Urmarirea periodica daca albinele efectueaza un zbor normal.
  • Executarea la toti stupii populati a unui scurt control interior, fara sa se deranjeze activitatea din cuib prin schimbare de faguri, curatirea ramelor de propolis sau alte interventii de lunga durata.
  • Daca se observa ca ultimul fagure este dens ocupat, acoperit de albine si puietul este in eclozionare, se procedeaza la largirea cuibului prin adaugarea de 1-2 faguri de culoare mai deschisa dar buni pentru ouatul matcii, stropiti cu sirop. Fagurii se introduc imediat langa primul fagure acoperit cu albine sau langa prima rama cu puiet. Nu se introduc faguri artificiali daca nu avem un minim de cules sau hraniri. Fagurii artificiali pentru construit se introduc de obicei in timpul inflorii ciresilor si prunilor.
  • La primul control interior, se stabileste necesitatea unificarii coloniilor slabite, intarirea lor cu pueit luat de la coloniile puternice, desfiintarea celor orfane sau introducerea de matci din stocul de rezerva la coloniile care merita sa fie salvate. De asemenea cu prilejul primului control interior din luna aprilie se asigura cele mai adecvate si necesare conditii de stimulare a coloniilor de albine in scopul cresterii intensive de puiet, avandu-se in considerare ca numai de la coloniile puternice putem obtine in lunile mai si iunie un prim cules important, dat fiind ca perioada de creste a albinelor de la depunerea oului si pana la stadiul de albina culegatoare este de circa 50 de zile.
  • Daca in orele de dimineata se observa la controlul extern prezenta apei de condens la urdinis sau pe scandura de zbor, inseamna ca respectiva colonie de albine dispune de o mare cantitate de puiet si ca in stup s-a dezvoltat temperatura de clocit. Datorita acestei calduri din interior umiditatea se depune in orele reci ale noptii si diminetii, aglomerandu-se sub forma de apa la urdinis si pe scandura de zbor, situatie care dauneaza albinelor, impiedicand zborul lor de curatire. De aceea stuparul trebuie sa intervina pentru inlaturarea acestui inconvenient, uscand urdinisul si scandura de zbor.
  • Se definitiveaza curatirea de primavara in stupina sau pavilion, inclusiv pentru vopsirea stupilor, numai seara. Se continua cu operatiunea de armare a fagurilor artificiali in ramele pregatite pentru inlocuirea fagurilor reformati (care au fost utilizati timp de 3 ani, va recomand sa schimbati fagurii in care s-a crescut puiet timp de 3 ani) in vederea asigurarii in numar corespunzator a fagurilor necesari in stup, atat pentru puiet cat si pentru recolte de produse apicole (miere, ceara, pastura, apilarnil, etc)
  • Pregatirea si introducerea ramei claditoare destinata pentru obtinerea de ceara suplimentara ca si pentru cresterea de larve de trantori in vederea obtinerii de apilarnil, cat si pentru combaterea biologica, naturala a parazitului varroa. Se pregatesc colectoarele de polen.
  • Tratarea medicamentoasa a tuturor coloniilor impotriva bolilor parazitare si micotice ale albinelor (nosemoza, varroza, acaparioza, brauloza, puietul varos si pietrificat). Consultarea organelor sanitar-veterinare in vederea aplicarii tratamentelor de eradicare a bolilor bacterien si virotice ale albinelor (loca americana si cea europeana, salmoneloza, septicemia, puietul in sac, boala neagra, etc.) este obligatorie.
  • Afumarea cu sulf a rezervei de faguri, impotriva moliei cerii, avand grija ca vasul cu pucioasa sa stea deasupra fagurilor, intrucat se stie ca vaporii de sulf sunt mai grei decat aerul si se lasa in jos. Fagurii vechi, necorespunzatori, deformati, plini cu celule de trantori se topesc.
  • In suprafetele disponibile din stupina, stuparul se ingriji in aceasta perioada sa imbogateasca vegetatia poleno-nectarifera prin culturi de plante de gradina cum ar fi: facelia, rostopasca, sulfina sau sadirea de pomi fructiferi si specii de salcii decorative, sofora, etc.
  • Intervine la autoritatile comunale si silvice pentru asigurarea conditiilor de practicare a stuparitului pastoral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu