Prin cules timpuriu de primavara se intelege valorificarea cu ajutorul albinelor a nectarului si polenului primelor plante melifere care incep sa infloreasca de la sfarsitul iernii pana in mijlocul lunii mai. In aceasta perioada exista numeroase si diverse flori timpurii care asigura primul cules al anului reprezentand si primul imbold pentru dezvoltarea familiilor de albine.
Astfel alunul, aninul, ghioceii, brandusa, viorelele, lalelele salbatice si alte numeroase flori care cresc razlete asigura primul nectar si polen ce stimuleaza dezvoltarea cuibului familiilor de albine care este relativ restrans in aceasta perioada.
Diferite alte plante melifere care urmeaza precum artarul, brebeneii, zalogul, zambila dar in special diferite specii de salcie (capreasca, alba, pletoasa), asigura in luna aprilie mai mult nectar si polen contribuind la intarirea si dezvoltarea familiilor de albine. Cand avem familii puternice si timpul este bun in a doua jumatate a lunii aprilie salciile, papadia si paltinul de camp dau cateodata o recolta de miere centrifugabila.
Urmeaza apoi corcodusul, jugastrul, porumbarul, castanul porcesc dar in special pomii fructiferi la care merita sa ne deplasam chiar in pastoral cand acestia sunt cultivati in masive pe suprafete importante.
Intre apicultura si pomicultura a fost intotdeauna o stransa legatura.
Inflorirea livezilor este conditionata de ritmul de desprimavarare si in mod special de evolutia temperaturii. Astfel ca la cais, specia pomicola cea mai timpurie, s-a stabilit ca pana la inflorire are nevoie ca suma gradelor de temperatura, acumulate peste 5 grade sa fie de 250 de grade ceea ce reprezinta indicele bioclimatic pentru faza de inflorire. Dupa cais urmeaza piersicul, ciresul, prunul, visinul, marul si la urma gutuiul si nucul. Astfel prin esalonarea infloritului pomilor fructiferi se asigura un cules important de nectar si polen care dureaza mai multe saptamani. Dintre pomii fructiferi marul si ciresul cu numeroasele lor soiuri sunt cei mai valorosi arbori meliferi. Poductia de nectar variaza de la o specie la alta precum si de la un soi la altul in limite largi intre 0,007-3,7 mg/floare. In conditii climaterice favorabile de la livezi se pot realiza productii de 8-10 kg miere marfa pe familia de albine. In acelasi timp familia de albine se dezvolta bine inaintea marelui cules la salcam.
Culesul ce mai sigur il putem obtine de la culturile de rapita care se cultiva pe suprafete mai mari si a caror inflorire dureaza aproape 4 saptamani. Culesul timpuriu de primavara se incheie cu numeroase alte flori timpurii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu