duminică, 6 septembrie 2015

Lophantus Aromat de Buzau - salvarea albinelor in privinta mierii

Se pare ca in Romanica se mai misca una alta. Baietii de la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau au reusit sa aclimatizeze dupa mai bine de 10 ani o planta foarte melifera adusa tocmai din Asia, aceasta se numeste Lophantus Aromat de Buzau.

Planta este cotata ca fiind pe locul 4 printre cele mai melifere plante din lume. O singura planta produce destula samanta pentru a ajunge la insamantarea unui intreg hectar.
Lophantusul aclimatizat rezista la temperaturile mari din timpul verii, inflorirea dureaza pana la 8 luni pe an, pana la primul inghet.
Planta fiind foarte aromata se pare ca nu este agreata de rozatoare si iepuri, deci se poate folosi si ca gard natural la diferite culturi impotriva acestor daunatori. Aceasta planta minune se poate folosi si in ceai sau salate, avand un puternic efect antistres si antidepresiv, "Este o planta medicinala foarte valoroasa, cu un puternic efect antidepresiv, antistres si de crestere a imunitatii. Ramane insa importanta mai ales pentru albine, deoarece, fiind inflorita atat de multe luni, chiar si la temperaturi extreme, cum au fost cele din aceasta vara, le permite apicultorilor sa tina stupii in acelasi loc o lunga perioada de timp." a declarat academicianul Costel Vanatoru.
In acest moment planta se afla in curs de brevetare la OSIM.
Abia asteptam sa ducem albine la culturi de lophantus si sa avem cules tot anul, pare a fi o Mecca a albinelor :)


Un comentariu: