joi, 16 ianuarie 2014

Lucrari apicole luna ianuarie

In luna ianuarie cele mai importante in stupina sunt: linistea si hrana.

Dupa cum stiti anul apicol incepe inca din anul precedent din luna august-septembrie cand este important sa avem cat mai mult si sanatos puiet, deoarece albina
care eclozioneaza in aceste luni este albina care va ierna si care va contribui la cresterea noilor generatii de albina in lunile ianuarie-aprilie.
Lucrari care se pot face in luna ianuarie: sa ascultam stupii cu un stetoscop sa auzim unde sunt probleme. Tehnica ascultatului cu stetoscopul este una simpla. Introducem furtunul de la stetoscop pe urdinis si lovim un pic stupul, daca auzim un sunet ascendent in momentul in care lovim stupul si pe urma descendent inseamna ca familia de albine e in regula. Daca insa in momentul in care am introdus furtunul se aude un zumzet accentuat, diferit de ceilalti inseamna ca familia de albine ori a inceput cresterea de puiet ori este o problema. Daca timpul ne permite, saltam un pic podisorul sau folia si ne uitam daca este hrana, deoarece si lipsa hranei poate induce o stare de agitatie in familia de albine, daca este mancare si ghemul este rasfirat inseamna ca au inceput cresterea puietului si este indicat sa punem o turta. Printre alte cauze care provoaca o stare de agitatie in familia de albine in luna ianuarie sunt: lipsa matca, soarece, chitcan, ciocanitoare.
Daca avem cateva zile mai caldute urmate de zile geroase este recomandat sa verificam urdinisele sa nu fi inghetat zapada topita la urdinis, astfel blocand circulatia aerului.
In zilele cu 10-12 grade este indicat sa punem paie in fata stupilor daca zapada nu s-a topit in totalitate deoarece daca ies albinele la zbor de curatire si aterizeaza pe zapada, acolo raman si este pacat de ele deoarece in aceasta perioada critica fiecare albina conteaza.
In aceasta luna consumul unei familii medii este undeva in jurul a 1 kg.
Lucrari in atelier: iarna putem sa confectionam, asamblam: lazi, rame; putem dezinfecta lazile mai vechi; se poate topi ceara din ramele vechi puse la reformat; se poate razui propolisul de pe ramele de cat sau cele scoase din cuib toamna.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu