vineri, 28 februarie 2014

Moldova, insuficiente familii de albine

Potrivit unui studiu, realizat de catre expertii de la Universitatea Reading din Marea Britanie, Republica Moldova este cea mai afectata de criza de albine.
Potrivit cercetatorilor, numarul redus de

Targ apicol "Zilele apicultorilor ramniceni"

In data de 1-2 martie 2014 se va tine targul apicol "Zilele apicultorilor ramniceni",  acest targ cu traditie, anul acesta fiind deja la editia cu numarul 5.
Locatia targului fiind platoul din jurul primariei municipiului Ramnicu Sarat.

Programul targului:

  1. Sambata:

Afumatorul apicol

Afumatorul apicol este prezentat intr-o gama variata de forme si dimensiuni. Afumatorul se compune dintr-un recipient de forma cilindrica, in care se arde material care produce fum, aici putem aminti

Lucrari apicole luna februarie

In luna februarie trebuie sa ne concentram pe rezervele de hrana proteica si energetica, respectiv rezervele de pastura si miere si deasemenea sa mentinem un climat lipsit de curenti si umiditate in lada.

In luna februarie se intensifica cresterea de puiet in familia de albine, asadar si consumul

duminică, 23 februarie 2014

Targ apicol Tara Fagarasului 2014

In acest weekend a fost targul apicol "Tara Fagarasului". Un targ reusit, a sustinut

Cocktail miere si sampanie, afrodisiac

Ai nevoie de:

  • 500 ml de sampanie
  • 250 ml de coniac
  • o pastaie de vanilie
  • un baton de scortisoara
  • 35 g de ghimbir proaspat ras
  • doua linguri de miere 
  • un galbenus.
Macereaza timp de doua zile vanilia, scortisoara si ghimbirul in coniac. Inainte de a folosi amesteca intr-un shaker coniacul, galbenusul si mierea, agitand bine. Cu ocazia asta faci si un pic de miscare.
Strecoara in amestecul deja apetisant si sampania. Serveste cocktailul in pahare glasate cu miere.

Masura 111

Beneficiarii Masurii 141 „Ferme de semi-subzistenta” din PNDR nu mai sunt obligati sa depuna la dosarul cererii de plata pentru transa IV certificatul de absolvire a cursurilor obligatorii de formare profesionala, ci pot depune doar o declaratie pe proprie raspundere ca vor absolvi un astfel curs pana la finalul anului 2015.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala Si Pescuit (APDRP) informeaza ca a modificat instructiunile de plata pentru Masura 141  „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”: a exclus obligativitatea prezentarii in dosarul cererii de plata pentru transa IV a certificatului care sa ateste absolvirea cursurilor obligatorii de formare profesionala.

Astfel, beneficiarii Masurii 141 pot aduce dovada absolvirii cursurilor de formare profesionala prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” pâna la finalul anului 2015.

Asadar, beneficiarii care solicita plata transei IV pot anexa la dosarul de plata  o declaratie pe proprie raspundere privind absolvirea unui curs de formare profesionala prin care se angajeaza ca vor participa si absolvi un astfel curs in maxim 3 ani de la data primirii sprijinului nerambursabil, respectiv de la plata integrala a sprijinului, dar nu mai tarziu de luna decembrie a anului 2015.

Miere si scortisoara tratamente

S-au facut cercetari cu privire la tratamentele cu miere si scortisoara. S-a descoperit faptul ca impreuna ajuta la tratarea mai multor boli, probleme. Mierea consumata moderat poate fi folosita si ca indulcitor chiar si pentru persoanele diabetice. Iata cateva probleme in care ne ajuta amestecul de miere si scortisoara:


  • Respiratia urat mirositoare: daca va stiti cu respiratie urat mirositoare, atunci dimineata amestecati o lingura de miere si una de

Reteta stimulare proteica

Mai jos o sa va prezint o reteta simpla dar cu randament pentru stimularea familiilor de albine primavara.
Necesare:

  • 1 kg miere
  • 50 g drojdie (drojdie de bere inactivata)

Apicultorii protesteaza impotriva impozitarii

Incet incet au inceput protestele apicultorilor impotriva noului plan de impozitare a apiculturii, a productiei de miere. Primul protest de acest gen s-a infaptuit la Ploiesti in data de 4 februarie 2014, cand un grup de 30 de apicultori apartinand diferitelor asociatii apicole si-au prezentat nemultumirile in fata primariei municipiului Ploiesti.

Albinele si elefantii

In ultimii ani s-a observat o scadere semnificativa in numarul familiilor de albine din Europa. Cauza fenomenului inca nu se stie cu exactitate. Ultima iarna 2013-2014 a fost a doua la rand cand s-a observat un comportament ciudat la albine, mai ales in zona Transilvaniei, ele parasesc stupul in grup, precum elefantii, si mor undeva la departare de stup.
Bogdan Gherman, cercetator in cadrul Departamentului de Apicultura si Sericicultura, la USAMV Cluj, studiaza de putina vreme problema si crede ca este vorba de o noua boala si de asemenea si o neglijenta din partea apicultorilor care nu respecta calendarul tratamentelor.
In timpul iernii pentru a preveni pierderile in randul familiilor de albine, specialistii recomanda controlarea in permanenta a stupilor pentru a putea interveni in timp util atunci cand gasim o anomalie, deoarece iarna albinele nu isi pot restabili echilibrul singure.

joi, 13 februarie 2014

Declaratii fiscale 2014

Mai jos aveti declaratiile ce trebuie depuse la administratia fiscala pentru cei care au pfa pe apicultura si nu numai pentru anul 2014.

- pentru cine desfasoara prin PFA si alte activitati decat apicultura, este important de stiut ca pana vineri 31.01.2014 trebuie sa depuna declaratia 220, pentru veniturile obtinute din "alte activitati"
- pana pe data de 25.02.2014 trebuiesc depuse urmatoarele declaratii :

  • pentru PF inregistrate ca platitori de TVA - declaratia 392 A
  • pentru PF neinregistrati ca platitori de TVA - declaratia 392 B

- pentru venituri obtinute din "alte activitati" decat apicultura se depune declaratia 200 pana pe data de 25.05.2014,
- pentru PFA urile care au ca obiect de activitate doar apicultura trebuie sa depuna declaratia 221 pana la data de 25.05.2014

Targul Mierii Campina 2014

Perioada de desfasurare a targului apicol este 14-16 februarie 2014

PROGRAMUL TARGULUI:

Bonfeed

Incepand cu 1 Martie 2014, Agrana Romania produce si comercializeaza un nou sirop din zahar invertit sub denumirea de Bonfeed
Cateva specificatii:
-obtinut din zahar de sfecla
-substanta uscata 75%
-invertire enzimatica
-termen de valabilitate 18 luni
-obtinut din produse nemodificate genetic
-fara miros, nu creeaza furtisag
-ambalat la galeti de 40 kg
-continut substanta uscata: fructoza 47%; glucoza 28%; maltoza 2%; alte zaharuri 23%.
Pretul de vanzare la distribuitori (sau in magazinele apicole) va fi de maxim 4,5 lei/kg.

Date de contact: Dumitru Dan, nr tel. 0731000027

Descentralizare norma de venit pe judete

Legea impozitarii prevede ca din 2014 normele de venit se calculeaza la Directiile Agricole Judetene.
Incepand de maine 13.Feb. DAJ-urile incep discutiile cu partenerii, in speta ASOCIATII si SINDICATE cu profil agricol.

marți, 11 februarie 2014

Targ apicol Novi Sad Serbia 2014

La 1 martie 2014 se tine targul apicol de la Novi Sad din Serbia. Cu ocazia targului apicol, ACA filiala Timis organizeaza o excursie pentru apicultorii dornici sa participe la targ. Inscrierile se fac pana in data de 25 februarie 2014 la magazinele apicola din Timisoara si Lugoj.
Pretul excursiei este de 50 de lei pentru cei din Timisoara si 60 de lei pentru cei din Lugoj. Adresele magazinelor sunt urmatoarele:

  • Timisoara, Bulevardul Regele Carol 1, nr.8
  • Timisoara, Piata Traian,nr.3
  • Lugoj, str. V. V. Delamarina,nr.23
De retinut: Plecarea din Timisoara la ora 6 dimineata, parcarea Billa, sosire dupa ora 22
Trecerea la punctele de frontiera se face cu cartea de identitate.
Biletul de intrare la targul apicol este de 5 euro/persoana
La intoarcerea spre casa se face o oprire la o ciorba de peste, aproximativ 10 euro de persoana.

Va asteptam cu drag!

Persoana de contact: Ing. Brebu Casian, tel. 0745592212, mail: casian.brebu@yahoo.com

Rachiu din miere

Mai jos o sa expun o reteta usoara de a face rachiu din miere.

Ingrediente:

Apa = 40 kg
Grau = 2 kg
Un cubulet de drojdie
10 kg miere de albine

Amestecul se lasa la fermentat pana cand nu mai apar degajari de CO2 (cand zeama nu mai are pic de dulceata in ea la degustat).

Din aceasta reteta rezulta 8 litri de rachiu la 40 grade.
Daca se vrea mai tare, se mai fierbe odata si rezulta o tarie  cam de 70 grade. De preferat insa doar o singura fierbere.

Noul sistem de indentificare stupi criticat la Bruxelles

Deputatul Rares Niculescu a adresat Comisiei Europene o interpelare cu privire la sistemul de identificare a stupilor dorit de Anarz.
Deputatul european crede ca prioritatile din noul  PNA 2014-2020 cu privire la cheltuirea a 8 milioane de lei pentru realizarea unui sistem electronic de identificare a stupilor este cel putin contestabila.
Acesta a mai adaugat faptul ca stupii oricum sunt declarati la primarii in registrul agricol si se lucreaza deja la un sistem electronic de evidenta a registrelor agricole si astfel datele putand fi usor centralizate. Drept urmare acest program de 8 milioane de lei ar face cam acelasi lucru deci ar fi redundant. Niculescu a afirmat ca acesti bani mai bine se dau apicultorilor care sunt pe locul 4 in Europa la productia de miere.

Scapati de sforait cu miere

Dupa cum stiti sforaitul este destul de deranjant atat pentru noi cat si pentru cel de langa noi. In plus persoana care sforaie se trezeste obosita si morocanoasa. Pentru a scapa de sforait trebuie tinut cont de cateva aspecte de alimentatie.
Specialistii in domeniu recomanda o cina usoara sau chiar sa sarim peste, iar in acest sens se recomanda sa avem un mic dejun si un pranz copios. In plus nici bauturile alcoolice nu sunt recomandate deoarece acestea relaxeaza muschii gatului. Sa nu uitam ca daca avem kilograme in plus si acesta este un factor care ajuta sforaitul deci o cura de slabire e binevenita. Sa nu uitam nici de climatul camerei in care dormim, se recomanda o camera aerisita si eventual daca ne permitem un umidificator.
Alte metode de a scapa de sforait un pic mai placute sunt mierea si cantatul, da, cantatul, deoarece cantatul intareste muschii gatului si reduce sansele sforaitului. Deasemenea si mierea consumata regulat reduce sansele de a sforai. Mierea reduce inflamatiile cailor respiratorii, ne scapa de gatul uscat si decongestioneaza caile respiratorii.
Mierea se poate folosi in diferite combinatii, ca indulcitor de cafea, ceai, etc.
Daca tineti cont de toate aspectele enumerate mai sus s-ar putea sa scapati definitiv de sforait.

sâmbătă, 8 februarie 2014

Trag apicol Craiova 2014

 Stupina BIA impreuna cu Primaria Municipiului Craiova, Consiliul Judetean Dolj si Asociatia Apis Oltenia Craiova va invita la prima editie a Targului Apicol Craiova care se va desfasura in perioada 8-9 Februarie 2014.

Locatia evenimentului o reprezinta Centrul Multifunctional Craiova situat in Zona Romanesti, str. Targului, nr. 26; centrul a fost inaugurat in luna Octombrie 2013, iar prin marimea si dotarile sale este comparabil cu Romexpo.
Acest eveniment se doreste a fi un prilej de intalnire a apicultorilor, procesatorilor si producatorilor de utilaje si echipamente apicole din intreaga tara, pe de o parte, intre acestia si locuitorii municipiului Craiova, judetului Dolj si intregii Oltenii, pe de alta parte.